APA YANG ANDA DAPAT DI SINI??

KEPENTINGAN UNSUR ALAM INI...


Keuntungan dari cahaya matahari ada banyak:

1. Lima belas sampai 30 menit di bawah sinar matahari setiap harinya pada pagi hari atau sore hari membantu tubuh untuk mensintesa atau membuat vitamin D-nya sendiri, suatu gizi pokok atau hormon penting untuk kulit. Vitamin D menolong darah untuk menghasilkan kalsium dan fosfor, yang membangun dan memperbaiki massa tulang.

2. Cahaya matahari bertindak sebagai pembasmi atau pembunuh bakteria.

3. Matahari menyediakan energi bagi tumbuh-tumbuhan agar dapat mengubah karbondioksida dan air menjadi karbohidrat... Tanpa proses ini, manusia dan hewan akan mati kelaparan.

4. Cahaya matahari juga menolong seseorang untuk beradaptasi dengan pekerjaan malam atau menghilangkan depresi yang berhubungan dengan hari-hari gelap selama musim dingin.

Peringatan: Sinar matahari dapat juga berbahaya. Membiarkan tubuh berlama-lama di bawah sinar matahari dapat membakar kulih, meningkatkan resiko kanker kulit, mempercepat proses penuaan, merusak mata, dan menyebabkan katarak. [Semua kutipan di dalam Panduan ini diambil dari Look Up and Live: A Guide to Health Adult Lessons, Kwartal Pertama 1993, (Nampa, Idaho: Pacific Press Publishing Association). Banyak bahan di dalam Panduan ini yang bukan dalam kutipan langsung adalah ringkasan dari sumber yang sama.]


2002 oleh The Voice of Prophecy


> Kepentingan matahari :


1) Membekalkan tenaga kepada tumbuh-tumbuhan untuk membuat makanan semasa proses fotosintesis.

2) Memberi cahaya untuk menerangi alam bagi membolehkan makhluk meneruskan penghidupan.

3) Membantu putaran air dan udara.

4) Menentukan waktu untuk mengerjakan sembahyang.

5) Mempengaruhi ilmim sesuatu tempat melalui peredaran bumi mengelilingimatahari yang menyebabkan berlaku peredaran angin dan awan.> Kepentingan bulan:

1- Dapat menentukan perjalanan waktu, hari, minggu, bulan dan tahun.

2- Dapat menentukan keadaan cuaca dan iklim sesuatu tempat.

3- Dapat mengetahui pasang surut air yang berlaku disebabkan oelh putaran bulan yang berpunca daripada tarikan gravity bulan pada permukaan bumi.

4- Sebagai panduan kepada ahli pelayaran di laut dan pengembara di padang pasir.

5- Dapat menentukan waktu untuk mengerjakan sesuatu ibadat seperti ibadat puasa ditentukan melalui melihat anak bulan>Kepentingan bintang:

1* Bintang boelh dijadikan pedoman kepada hali pelayaran dan pengembara untuk menunjuk arah dan destinasi yang hendak dituju.

2* Bintang juga boelh memberi peluang kepada manusia membuat kajian dan penyelidikan sehingga melahirkan ahli kaji bintang dan ilmu falak.

3* Mengindahkan suasana bumi pada waktu malam.(Rujukan: Zulkifli Ahmad. Pendidikan Syariah Islamiyyah. 2001)

1 comments:

nisa said...

assalamualaikum,,,
trima ksih ssngt kpd tuan punye blog ni...
sy dah cri ke mne2 kepentingn buln n mthari,,,
tpi x jumpe...
kat sini bru jumpe...
thanx a lot k.. (^_^)